• De oproepkracht

    aanbod doen voor vaste uren

Aanbod vaste arbeidsomvang oproepkracht

Nu de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) een feit is, geldt dat een oproepkracht een aanbod moet krijgen voor een vast aantal uren zodra het dienstverband twaalf maanden heeft geduurd (en wordt voortgezet). Het aanbod moet minimaal gelijk zijn aan het gemiddeld aantal gewerkte uren in deze twaalf maanden.

De werkgever kan een aanbod doen voor vaste uren per week, per maand / vier weken, of per jaar. Het aanbod moet uiterlijk op de laatste dag van de dertiende maand aan de oproepkracht worden gedaan. De oproepkracht krijgt daarna minimaal één maand bedenktijd. Indien de oproepkracht het aanbod accepteert, kan deze bijvoorbeeld ingaan op de eerste dag van de maand erna. Valt het aanbod samen met de verlenging van een contract voor bepaalde tijd, dan kan de datum van verlenging ook als ingangsdatum dienen.

Nieuwe oproepkrachten

Bij nieuwe oproepkrachten kan de werkgever overwegen om geen jaarcontract meer aan te bieden, maar een contract voor bijvoorbeeld 11 maanden of voor 14 maanden. Bij een contract van 11 maanden kan bij verlenging van de overeenkomst direct een aanbod voor de vaste arbeidsomvang gedaan worden, waarbij geen rekening gehouden hoeft te worden met het gemiddelde aantal gewerkte uren en de oproepkracht geen maand bedenktijd geboden hoeft te worden. Bij een contract van 14 maanden moet het aanbod weliswaar gedaan worden, maar geldt dit enkel voor de resterende looptijd van de overeenkomst. Dit biedt uitkomst indien er onzekerheid is of er voldoende werkzaamheden zijn voor de oproepkracht. Na 14 maanden kan de overeenkomst immers van rechtswege eindigen.

De oproepkracht kan en mag het aanbod weigeren. In dat geval blijft er sprake van een oproepovereenkomst waarbij de arbeidsomvang dus flexibel is. Let wel, na verloop van 12 maanden moet de werkgever de oproepkracht opnieuw een aanbod doen.

Als de werkgever geen aanbod doet, ontstaat er voor de oproepkracht direct een recht op loonvordering. Dit betekent dat de oproepkracht loondoorbetaling mag eisen o.b.v. het gemiddeld aantal gewerkte uren. Deze loonvordering vervalt pas na 5 jaar.

Onze wijze van advisering

Onze advisering strekt verder dan alleen de salarisadministratie. Wij werken in teamverband met gespecialiseerde en ervaren professionals.

Heeft u nog vragen, wilt u een voorbeeld van een aanbod ontvangen, of een afspraak maken? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen

Aletta Kuijer en collega’s zijn u graag van dienst

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Uw privacy is bij ons in goede handen. We gaan zorgvuldig met uw persoonsgegevens om. Lees meer

Aletta Kuijer

Aletta Kuijer

Teamleider salarisadministratie

Logo NBA
Logo register-belastingadviseurs
Logo FFP