• Wet Arbeidsmarkt in Balans

    WAB, wat is dat?

Invoering nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB)

Het kan u niet zijn ontgaan; de invoering van de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Het doel van deze wet is om het voor werkgevers aantrekkelijker te maken een werknemer in vaste dienst te nemen. De WAB bevat een uitgebreid pakket aan maatregelen, het grootste deel hiervan gaat in op 1 januari 2020. Wat zijn nu de belangrijkste wijzigingen?

Verruiming ketenregeling

De ketenregeling bepaalt hoeveel contracten voor bepaalde tijd overeengekomen kunnen worden. De huidige regeling (3 contracten voor maximaal 2 jaar) wordt verruimd naar 3 contracten voor maximaal 3 jaar. Bij een onderbreking van minimaal 6 maanden begint de teller opnieuw.

WW-premie

De sectorale premie die werkgevers voor hun werknemers betalen wordt vervangen door een standaard WW-premie. Voor werknemers met een flexibel contract is deze premie 5% hoger dan voor werknemers met een vast contract. Een flexibel contract is een contract voor bepaalde tijd, maar ook een contract voor onbepaalde tijd zonder eenduidige arbeidsduur (oproepovereenkomsten, min/max contract). Om de lage premie voor werknemers met een vast contract toe te mogen passen, moet er sprake zijn van een schriftelijk overeengekomen contract welke bij de loonadministratie wordt bewaard.

Oproepkrachten

Een oproepkracht moet u minimaal 4 dagen van tevoren oproepen. Doet u dat niet, dan mag de oproepkracht weigeren. Zegt u de oproep korter dan 4 dagen van tevoren af, dan moet u de oproepkracht alsnog doorbetalen.

Heeft de oproepkracht 12 maanden voor u gewerkt, dan moet u een contract aanbieden o.b.v. de gemiddelde uren die de oproepkracht in die 12 maanden voor u heeft gewerkt. De oproepkracht heeft recht op loon over deze uren, ook als u geen aanbod doet.

Aanpassing ontslagrecht

Als u een werknemer wilt ontslaan, moet er sprake zijn van een redelijke grond. In de praktijk spelen er vaak meerdere omstandigheden mee en blijkt het niet altijd haalbaar om het ontslag op basis van één grond te realiseren. De WAB voegt nu de cumulatiegrond aan toe, wat het mogelijk maakt om meerdere omstandigheden samen te voegen die samen voldoende grond bieden voor ontslag.

Transitievergoeding

Op dit moment bent u een transitievergoeding verschuldigd als u een werknemer ontslaat die minimaal 2 jaar bij u in dienst is geweest. Vanaf 1 januari 2020 vervalt de minimale duur van de dienstbetrekking en heeft een werknemer al na 1 gewerkte dag recht op een transitievergoeding. Ook werknemers waarvan het contract voor bepaalde tijd van rechtswege eindigt, hebben recht op een transitievergoeding. Voor een transitievergoeding die wordt uitbetaald bij ontslag na 104 weken ziekte, kunt u onder voorwaarden een compensatie aanvragen.

Seminar 12 november 2019

Wilt u meer weten over de WAB en de gevolgen voor u als werkgever? Na ons succesvolle seminar van 1 oktober in Nieuwegein, geven wij nog een seminar op 12 november 2019 in Veenendaal van 15.30 uur tot 17.00 uur. Samen met Jurato praten we u in 1,5 uur bij over de WAB en geven we u praktische tips. De kosten bedragen € 45,- excl. btw, u kunt zich aanmelden via lonen@dkaccountants.nl.

Onze wijze van advisering

Onze advisering strekt veel verder dan alleen de accountancy. Wij werken in teamverband met gespecialiseerde en ervaren professionals.

Heeft u nog vragen of wilt u een afspraak maken? Neem gerust contact met ons op.

SEMINAR 12 november 2019

Wilt u meer weten over de WAB en de gevolgen voor u als werkgever? Kom dan naar ons seminar op 12 november 2019 in Veenendaal van 15.30 uur tot 17.00 uur. Samen met Jurato praten we u in 1,5 uur bij over de WAB en geven we u praktische tips. De kosten bedragen € 45,- excl. Btw, u kunt zich aanmelden via onderstaande knop.

*Aanmelden kan niet meer

Bent u al klaar voor de WAB?

Maak gebruik van ons handige stappenplan en ontdek snel welke acties u nog kunt ondernemen voor 1 januari 2020.

Contact opnemen

Aletta Kuijer en collega’s zijn u graag van dienst

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Uw privacy is bij ons in goede handen. We gaan zorgvuldig met uw persoonsgegevens om. Lees meer

Aletta Kuijer

Aletta Kuijer

Teamleider salarisadministratie

Logo NBA
Logo register-belastingadviseurs
Logo FFP