• Proeftijdbeding

    in de arbeidsovereenkomst

    Header proeftijdbeding lonen

Proeftijdbeding in de arbeidsovereenkomst

Bij het aangaan van een arbeidsovereenkomst wordt vaak gebruik gemaakt van een proeftijdbeding. Werkgever en werknemer spreken daarbij samen af om tijdens een korte periode te kijken of werknemer geschikt is voor de baan en of de baan geschikt is voor werknemer. Zowel werkgever als werknemer kunnen gedurende de proeftijd zonder opgaaf van reden de arbeidsovereenkomst opzeggen.

Er zijn een aantal formele vereisten voor een geldig proeftijdbeding:

  • de proeftijd is schriftelijk overeengekomen;
  • de proeftijd is voor werkgever en werknemer gelijk;
  • de proeftijd is maximaal 1 maand voor overeenkomsten van langer dan 6 maanden maar korter dan 2 jaar en maximaal 2 maanden voor overeenkomsten langer dan 2 jaar;

Indien niet aan deze voorwaarden wordt voldaan, is het proeftijdbeding nietig (dat geldt voor de gehele duur van de proeftijd).

In de toepasselijke cao kan een afwijkende duur zijn vastgesteld. Zo is de maximale proeftijd in de cao Bouw & Infra voor arbeidsovereenkomsten van langer dan 6 maanden maar korter dan 1 jaar slechts 2 weken voor de bouwplaatsmedewerker. In de cao Metaal & Techniek geldt voor alle overeenkomsten langer dan 6 maanden een proeftijd van 2 maanden.

Maar let op; in de cao kunnen ook aanvullende voorwaarden worden gesteld aan de proeftijd. Zo stelt de cao Beroepsgoederenvervoer dat de proeftijd vóór indiensttreding schriftelijk moet zijn overeengekomen. Gebeurt dat niet, dan is het proeftijdbeding nietig (zie ook deze recente uitspraak van de Rechtbank Amsterdam).

Wilt u er zeker van zijn dat u de juiste voorwaarden m.b.t. de proeftijd in acht neemt? Neemt u dan contact met ons op via onderstaand formulier of per mail.

Contact opnemen

Aletta Kuijer en collega’s zijn u graag van dienst

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Uw privacy is bij ons in goede handen. We gaan zorgvuldig met uw persoonsgegevens om. Lees meer

Aletta Kuijer

Aletta Kuijer

Teamleider salarisadministratie
Logo NBA
Logo register-belastingadviseurs
Logo FFP